Att baka glutenfritt är inte alltid det lättaste. Så här kommer lite tips för glutenfri bakning…
– Glutenfria mjölmixer packas lättare samman, vilket betyder att du måste vara extra noggrann när du mäter upp dem.
– Om man använder en grov mjölmix får man ett relativt kompakt bröd.
– Var noga med doseringen. Ta till vana att alltid väga mixen istället för att mäta.
– Om du använder mått, skaka aldrig måttet.
– Häll lite socker eller baksirap i degen så underlättar du jäsningen.
– Tänk på att redningar till soppor och såser ofta innehåller gluten.
– Låt alltid degen jäsa lite längre än det står i receptet när du bakar bröd, så blir det mycket luftigare.
– Använd inte mer mjöl än nödvändigt.
– Glutenfritt bröd håller bäst om det förvaras i frysen.
– En glutenfri deg kan vara väldigt kladdig och svår att hantera. Använd plasthandskar och olja när du bakar ut degen så fastnar den inte på händerna.
– Man kan även spritsa ut degen för att slippa kladd.