GLUTENFRI KOST:
Vete (inklusive durumvete, dinkelvete/speltvete), råg och korn ska alltså uteslutas helt. Vissa tål inte heller havre. Då får man ersätta detta med glutenfri kost, så som ris, potatis, majs, m.m. Det finns även specialgjorda produkter, till exempel pasta, bröd och kakor.
VAD INNEBÄR ATT PRODUKTEN ÄR NATURLIGT GLUTENFRI?Vissa livsmedel har sitt ursprung i vete, korn och råg och innehåller små mängder gluten. Mängderna understiger gränsvärdet för vad som får kallas glutenfritt. Ändå finns det ett mindre antal glutenintoleranta som inte ens tål detta. Då behöver man äta produkter som är naturligt glutenfria. Det betyder att produkterna är helt fria från gluten.
MAT SOM ÄR GLUTENFRI:
– Frukt, bär och grönsaker
– Ägg
– Olja och vinäger
– Ren fisk
– Rent kött
– Yoghurt och fil
– Mjölk, smör och grädde
– Bönor
– Glukos
– Kryddor
– Maltarom
– Maltodextrin
– Vetestärkelse
– Potatis och sötpotatis
– Ris och quinoa
-Glutenfria versioner av bröd, kex, knäckebröd, müsli och gröt bakat på majsmjöl, durra, bovete, rismjöl, sojamjöl, quinoa, polenta, kokos, kikärtor och hirs
– Nötter och kärnor
– Glutenfria havregryn
– Glutenfritt mjöl
MAT SOM INNEHÅLLER/ KAN INNEHÅLLA GLUTEN:
– Bröd, pasta, pizza, kex, knäckebröd, gröt eller kakor som är bakade på vete, durumvete, enkorn, grahamsmjöl, siktmjöl, råg, korn, havre
– Couscous
– Bulgur
– Nudlar (om de inte är glutenfria)
– Pasta
– Mannagryn
– Ströbröd
– Vetegroddar, vetekli, vetekross, veteprotein
– Kostfiber
– Rostad lök
– Allt som är friterat (nästan)
– Öl, om den inte är bryggd på hirs eller ris i stället för korn
– Lakrisgodis