Glutenfria vaniljcupcakes med citronfyllning

Glutenfria vaniljcupcakes med citronfyllning

Den här veckan är Kim i Stockholm på kurs och det är 80 mil till närmaste person jag känner. Känns inte alls ensamt. Så jag försöker hålla mig sysselsatt genom att baka. Idag har jag bakat vaniljcupcakes med citronfyllning, spritsade med grädde och ett hallon på toppen. Jag tycker verkligen inte om när cupcakes blir för torra. Då kan man nästan slänga dem. Då är det perfekt med en god fyllning, tycker jag. Det här receptet ger ca 16 st.

Cupcakes:
125 g rumstemererat smör
2 ägg
240 g glutenfri mjölmix (semper)
180 g strösocker
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1,5 dl vispgrädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget. Bland väl innan du tillsätter nästa. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vänd ner dem i smeten växelvis med grädden. Klicka ut smeten i formar upp till ungefär hälften. Grädda i ugnen i ca 10-15 minuter. Låt cupcakesen svalna. Gör ett hål i mitten på varje cupcake och fyll dem med citronfyllning. Spritsa med grädde och sätt ett hallon på toppen.

Citronfyllning:
2 msk glutenfri mjölmix
1 krm salt
2 dl socker
2 dl kallt vatten
2 äggulor (de skall vara lite vispade)
1 msk smör
Juice från 1 citron

Gör så här:
Blanda socker, mjölmix och salt i en kastrull. Häll i vattnet eftersom. Tillsätt äggulorna och citronsaften. Koka upp och låt koka i ca 1 minut tills det har tjocknat. Rör hela tiden så att det inte bränner. Ta bort kastrullen från plattan och rör i smöret. Låt det svalna.

IMG_1552

IMG_1570

IMG_1557

IMG_1558