Glutenfria prinsessbakelser

För femton år sedan fick jag diagnosen glutenintolerans. Jag var sex år då. För femton år sedan fanns det knappt glutenfritt bröd att köpa i affären. Inte knäckebröd. Kakor. Mjölmixer. Bakelser. Inget. Restauranger var inte att tala om. Mitt i allt detta fick jag också mjölkintolerans och äggintolerans. Försök göra pannkakor utan mjöl, mjölk och ägg. Det var inte det godaste jag ätit. Anyway. Som tur är växte det, efter något år eller så, bort. Ägg- och mjölkintoleransen, alltså.

Idag är det ganska enkelt att vara glutenintolerant, måste jag ändå erkänna. Det mesta finns i affärerna. Till och med på restauranger och fik.
Detta är också vad denna blogg främst kommer att handla om. Glutenfritt. Både i mat- och bakform.

Idag har jag bakat små glutenfria prinsessbakelser. Super goda! Inte alls den klassiska glutenfritt-känslan.
(Receptet ger 8-10 st beroende på hur stora man gör dem)

Tårtbotten:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 – 2 1/2 dl sempers finmix
1 tsk bakpulver

Vaniljkräm:
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk (helst 3%)
2 äggulor
1 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk majsena

Fyllning:
1 1/2 dl hallonsylt
2 dl vispgrädde
250 g marsipan (rekommenderar färdigkavlat marsipanlock)

Gör så här:
Botten: Sätt ugnen på 250°. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjölet och bakpulvret och vispa till en smet. Ta fram en plåt med ett bakplåtspapper på och häll på smeten. Se till att smeten kommer ut ordentligt över hela plåten. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter. Passa noga, det gick väldigt snabbt för botten att få färg. Sedan ska botten svalna. Vänd på botten och ta bort bakplåtspappret. Man kan pensla på lite vatten om det är svårt att få loss.

Vaniljkräm: Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud på svag värme under vispning, tills krämen tjocknat. Smaksätt den med vanlijsockret när krämen svalnat.

Botten: Ta en rund utstickare eller ett glas och stick ut 16-20 st rundlar med en diameter på 5-6 cm ur tårtbotten. De ska läggas ihop två och två så det skall vara ett jämt antal. Bred ut hallonsylt och vaniljkräm på hälften av rundlarna. Lägg på de andra rundlarna som lock. Vispa grädden och bred ut på och runtom tårtorna. Sendan ska man kavla ut och färga maripanen, om man inte redan har ett färdigkavlat. Stick ut rundlar som är ett par cm större än tårtorna. Lägg på en marsipanrundel på varje tårta. Om man vill kan man jämna till kanterna, annars låter man det vara som det är. Sedan dekorerar man med en liten rosa marsipanros på toppen. Man kan också sikta lite florsocker över så blir det lite finare. FÄRDIG!

unnamed (3)