Glutenfria pepparkakor

Andra advent är här och vad passar inte bättre då är mumsiga pepparkakor. Fredagen blev en riktigt mysig bakdag. Man bara älskar när det luktar pepparkakor i hela huset. Det skapar en så varm och mysig känsla hemma. Och det behövs verkligen nu när vintern är här.

Ingredienser:
1 dl sirap
2/3 dl vatten
200 g smör
2 dl socker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlikor
1/2 msk bikarbonat
500 g sempers mjölmix eller finmix
mjöl till utbakning

Gör så här:
1. Blanda sirap, vatten, kryddor och socker i en kastrull.
2. Låt det koka upp och tillsätt bikarbonat.
3. Ta av kastrullen från värmen, lägg i smöret och låt det smälta.
4. Låt det stå och svalna en stund.
5. Arbeta i mjölet.
6. Linda in degen i plastfolie och låt den stå kallt i minst ett dygn.
7. Ta fram degen ur kylen en timme före utbakning.
8. Sätt ugnen på 200 grader.
9. Baka ut degen på en mjölad arbetsplats och arbeta in mer mjöl i degen om det behövs.
10. Kavla degen tunt och stansa ut kakor.
11. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
12. Grädda i ugnen i ca 5-7 minuter.

Förvara i en burk i rumstemperatur. Mums!

IMG_2205

Glasyr:
1 äggvita
4 dl florsocker

Gör så här:
Blanda äggvita och florsocker. Man kan droppa i några droppar karamellfärg om man vill ha färg på sin glasyr. Vispa med elvisp tills smeten blir tjock och segt. Använd sprits och tyll med litet hål. Har man inte detta hemma går det minst lika bra att göra en strut av bakplåtspapper och klippa ett litet hål. Spritsa ut mönster på pepparkakorna.


IMG_2210
IMG_2206