Glutenfria fudgebrownies med dumlekolor

Jag hade inte tänkt att jag skulle skriva ett sånt här typiskt inlägg då man ursäktar sig för att man inte uppdaterat på länge osv osv osv. MEN jag ska göra det ändå. För ca en månad sedan bestämde jag mig för att ta lite fasta från facebook, instagram, twitter m.m. Och har därför inte lagt ut något på bloggen heller. Det är typ det bästa jag gjort. Det var riktigt skönt att bara stänga ner allt på telefonen och bara titta upp. Man missar så mycket av livet genom att bara titta i sin telefon hela tiden. Alla borde göra det ibland.

Nu är jag i alla fall back on track och i söndags, på farsdag, bakade jag dessa super goda fudge brownies till min pappa. Dom blev väldigt kladdiga, nästan rinniga, för att de inte fick vara tillräckligt länge i ugnen, men det är alltid svårt när man gör något för första gången. Jag hade också dumlekolor i vilket gjorde att det blev svårt att skära dem i rutor, eftersom att kolorna fastnade på kniven och ville följa med upp. Men jag ställde in dem i frysen över natten så att de fick stela helt. Då blev det jätte lätt att skära dem i rutor. Riktigt goda, tycker jag.

IMG_2126

Botten:
125 g smör
0.5 dl kakao
0.5 dl oboy
2.5 dl socker
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl glutenfri mjölmix
dumlekolor

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en bunke. Tillsätt oboy, kakao, socker, salt och vaniljsocker. Blanda. Rör i äggen och blanda väl. Vänd tillsist i mjölmixen och blanda. Skär dumlekolorna i mindre bitar (så stora som du själv önskar) och häll i dom i smeten och rör om. Lägg i ett bakplåtspapper i en form, ca 18×25 cm. Häll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 20-30 minuter. Man får ha koll sista 10 minuterna. Ta sedan ut formen ur ugnen och låt kakan svalna i formen innan du lyfter ut den. Ett tips är att lägga den i frysen direkt så att den inte går sönder när du ska lyfta ur den.

IMG_2080   IMG_2088

Tryffel:
1.5 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
1 tsk smör

Gör så här:
Förbered genom att hacka chokladen i mindre bitar. Häll sedan grädden i en kastrull och låt den koka upp. Stäng av värmen och häll i chokladen och smöret. Rör om tills att har smält. Ställ kastrullen i kylen och låt den tjockna lite, ca 1 timme. Glöm inte att röra om då och då så att den inte stelnar.

Montera:
Ta ut kakan ur frysen när tryffeln har tjocknat. Lyft försiktigt ur kakan ur formen och bred på tryffeln över den. Eftersom att dumlekolorna vill fastna i kniven är mitt tips att du ställer tillbaka kakan i frysen igen. När kakan är helt fryst kan du ta ut den ur frysen och skära den i fina rutor. Garnera med florsocker, flingsalt eller vad du önskar. Mums!

IMG_2120

IMG_2124