Glutenfri tårta fylld med ahlgrens bilar-fyllning

I fredags fyllde min lillasyster 20 år. Förra veckan firade vi hennes 20-årsdag med kalas och jag tar ju alla chanser jag får att baka tårtor, så det gjorde jag även denna gång. Jag bakade en gluten- och laktosfri födelsedagstårta. Jag bakade de glutenfria bottnarna med receptet som står på potatismjölspaketet. Sedan fyllde jag tårtan med varannat lager grädde och varannat lager Ahlgrens bilar-fyllning. Den blev saftig och var enkel att göra. Det blev verkligen jätte gott! Det är absolut en tårta jag kommer att baka igen någon gång.

Jag gjorde både en bredare och högre tårta än normalt vilket gjorde att jag behövde göra fyra stycken satser av bottnarna. Det recept som jag skriver ut räcker till en form på 24 cm i diameter. Receptet finns också på potatismjölspaketet.

 

IMG_3305

Botten:
4 ägg
2 dl socker
2 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Täck formen (24 cm) med bakplåtspapper. Smörj och bröa formen med potatismjöl. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda potatismjöl och bakpulver och häll ner det i smeten. Rör om. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30-40 minuter. Känn med sticka. Låt botten svalna något och vänd den sedan upp och ner för att få snygga och raka kanter. Låt den sedan svalna helt. Lägg in tårtan i frysen en stund för att göra det enklare att skära den.
Om man vill kan man färga bottnarna i olika färger. Jag hade i lite rosa färg i smeten för att få rosa bottnar.

Fyllning:
6 dl laktosfri vispgrädde
ca 120 g Ahlgrens bilar
Vispad grädde till varannat lager + täckning av tårtan

Gör så här:
Skär/klipp bilarna i mindre bitar. Jag valde att endast använda de vita och rosa bilarna för att få en rosa fyllning. Häll bilarna i en kastrull och häll på grädden. Värm på svag värme och rör tills allt är helt smält. Det får INTE koka! Häll över i en annan bunke och ställ i kylen i minst 6 timmar. Vispa sedan upp som vanligt.

 

IMG_3341

IMG_3352


Montera tårtan:

Ta ut tårtan ur frysen och låt den tina en liten stund. Dela den sedan i tre bottnar. Lägg den första botten på ett fat. Bred ut Ahlgrens bilar-fyllningen på botten och lägg på nästa. Bred nu ut vispgrädden och lägg på nästa botten. Fortsätt på samma sätt och lägg varannan grädde och varannan Ahlgrens bilar-fyllning. Fortsätt tills alla bottnar är på. Avsluta med ett tunt lager grädde runt om tårtan. Ställ sedan in tårtan i frysen en kort stund. Ta ut tårtan och använd en tårtspatel för att breda på mer vispgrädde. Varva med frysen tills du fått ett resultat du ät nöjd med.
Kavla ut sockerpasta och lägg på den på tårtan. Detta moment är lite trixigt. För att underlätta kan man använda florsocker när man kavlar ut den. Använder man för mycket spricker sockerpastan, vilket den har gjort på min tårta. Det är ju inte hela värden men det ät roligare om det håller ihop. Skär sedan av den sockerpasta som blir över.
Nu är det dags för dekorationen och fantasin får flyga fritt. Jag gjorde ett dropp-mönster med strösselpärlor och rosetter i sockerpasta. Jag gjorde även min egen lilla vimpel. Men som sagt, här kan man göra precis som jag själv vill. Lycka till!

 

IMG_3406

IMG_3337