Glutenfri oreo cheesecake

Om en vecka tar vi, efter ett händelserikt halvår, farväl till vackra Norrland och flyttar tillbaka till Uppsala. Jag trodde inte att jag skulle sakna Uppsala, men det ska bli oerhört skönt att komma hem igen. Hem till storstan’. Hem till vänner. Hem till hus. Men skönast, hem till familj. Om ytterligare två veckor är det dags för bröllop. Från att jag vaknar på morgonen tills jag lägger mig på kvällen är huvudet fullt av bröllop och flytt. Då är det skönt att ta en paus från allt och ställa sig i köket, koppla bort och bara baka. Igår bakade jag en oreo cheesecake. Och Gud så god den var! (Receptet är taget från http://www.louisespis.com/).

IMG_1608

Ingredienser:

Botten
150 g oreos
75 g smör

Fyllning
200 g cream cheese
250 g mascarpone
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
100 g oreos

Gör så här:

Klä en springform som är 18-20 cm i diameter. Jag använde mig av en som var lite större eftersom att jag inte hade en mindre hemma. Det gick bra men cheesecaken blir ”plattare” och botten blir inte lika tjock. Kör oreokakorna i en matberedare tills de är fint hackade. Blanda i smöret och rör runt. Häll smeten i springformen och tryck ut den i botten. Ställ in formen i kylen medan du gör fyllningen.
Vispa grädden och ställ undan. Ta fram en ny skål (ganska stor) och blanda cream cheese och mascarpone tills den är mjuk och alla klumpar är borta. Tillsätt sockret och vaniljpulvret. Häll i grädden och blanda med elvisp så att smeten bli fluffig och tjock. Tillsätt resten av oreokakorna (hackade) och rör om.
Häll i smeten i formen och slå formen mot bordet några gånger så att alla luftbubblor försvinner. Jämna till ytan och slätt i kylen i minst 6 timmar. Garnera cheesecaken som du vill. Mums!

 

oreooreo

IMG_1626