Glutenfri mandelkaka med cointreaugrädde

 

Det här är helt magiskt gott! Mandelmjöl är så enkelt att baka med. Det blir alltid saftigt. Det går inte att misslyckas. Den här kakan är perfekt till alla tillfällen men kanske lite extra till julen. Vill man inte ha cointreau i grädden passar det utmärkt med vanlig vispgrädde till också. Prova den du också!

Receptet ger ca 14 kakor

Mandelkakan:
200 g smör
7 dl mandelmjöl
3 dl strösocker
5-6 tsk kardemumma
2 nypor flingsalt
6 ägg

Cointreaugrädde:
5 dl vispgrädde
2-3 msk cointreau
(om man vill ha mer apelsinsmak kan man tillsätta apelsinsaft eller apelsinlikör)

Topping:
Apelsinzest

Gör så här:

Mandelkaka:
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Blanda mandelmjöl, strösocker, kardemumma och flingsalt i en bunke.
3. Rör i äggen och det smälta smöret.
4. Klä en långpanna (ca 20×30 cm) med bakplåtspapper och häll i smeten.
5. Grädda i ugnen på 200 grader i 15-18 minuter. Låt svalna.
6. Skär till avlånga mandelkakor.

Cointreaugrädde:
1. Häll vispgrädden i en bunke och vispa den till önskad konsistens.
2. Häll i cointreaun och rör om. Smaka av och tillsätt mer om du önskar.