Glutenfri gräddtårta med jordgubbar

Scroll down for english

 

Igår firade vi Kims födelsedag. Jag kunde, så klart, inte hålla mig från att baka en tårta. Det blev en gräddtårta med jordgubbar, fylld med marsansås, grädde och jordgubbssylt. Mmmm!

Ingredienser:
6 ägg
3 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl potatismjöl
1,5 dl glutenfri mjölmix

Fyllning:
Vispgrädde
Marsansås
Jordgubbssylt

IMG_2510

IMG_2519

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda bakpulver, potatismjöl och mjölmix i en bunke. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Vispa länge! Tillsätt mjölblandningen och rör om. Försiktigt. Ta fram en form (ca 24 cm i diameter) med löstagbar kant och smörj formen med smör. Klä kanterna med bakplåtspapper. Häll sedan smeten försiktigt i formen. Grädda i ugnen i ca 30-40 minuter. Lägg ett bakplåtspapper över tårtan efter halva tiden, så att inte tårtan bränns. Känn med en sticka, den skall vara helt torr. Låt botten vila i 10 minuter innan du tar ur den ur formen. Vänd tårtan upp och ner för att få den ”platt”. Låt tårtan svalna innan du skär i den. När den svalnat, skär i tre delar.

Montera:
Gör marsansåsen enigt instruktionerna på kartongen. Vispa grädden luftig. Blanda i lite av grädden i marsansåsen, vilket gör att det blir en lyxigare och fluffigare känsla på den.
Dela tårtbotten i tre delar. Lägg den understa botten på ett tårtfat. Bred på ett lager jordgubbssylt och även marsansås. Lägg på nästa botten och gör samma sak. Lägg till sist på den översta botten och bred på resten av grädden runt om och ovanpå. Använd en tårtspatel, då får man ett finare resultat. Spritsa sedan tårtan som du vill och dekorera med mumsiga jordgubbar. (Tårtan blir godast om den får stå i kylen och safta till sig ett dygn). Färdig att ätas!

IMG_2524

IMG_2506
In english: 

 

Yesterday we celebrated Kim’s birthday. I could not keep me from baking a cake. I baked a strawberry cake with whipped cream, filled with custard, cream and strawberry jam. Mmmm!

Ingredients:
6 eggs
300 ml sugar
1.5 tsp baking powder
150 ml potato flour
150 ml gluten-free flour mix

Filling:
whipped cream
custard
strawberry jam

How to do this:
Preheat the oven to 175 degrees. Mix baking powder, potato flour and flour mix in a bowl. Mix eggs and sugar until it’s white and fluffy. Beat a long time! Add flour mixture and stir. Carefully. Prepare a mold (about 24 cm) and lubricating the mold with butter. Dress the edges with baking paper. Pour the batter gently into the mold. Bake in the oven for about 30-40 minutes. Place a baking paper over the cake after half the time, so the cake doesn’t get burned. Feel with a stick, it must be completely dry. Let the bottom rest for 10 minutes before you remove it from the mold. Turn the cake upside down to get the ”flat”. Let the cake cool before cutting into it. When cooled, cut into three parts.

Essemble:
Make the custard according to the instructions on the box. Whip the cream fluffy. Put a bit of cream in the custard, it makes it more luxurious and fluffy.
Put the first bottom of the cake into a cakeplate. Spread a layer of strawberry jam and custard. Add the next piece of the bottom and do the same. Add the last bottom and spread the rest of the cream around and on top. Decorate the cake as you like and put some yummy strawberries on top. (The cake will taste best if it is left in the fridge for some day/days). It is ready to eat!

IMG_2522