Scroll down for english
Igår lagade jag och min man en fantastiskt god middag. Vi åt fish and chips! Här kommer ett recept på en glutenfri frityrsmet och hur man gör.
Ingredienser:
Fisk
Potatis
Olja
Frityrsmet
Majonäs
Frityrsmet:
1,5 dl glutenfri mjölmix
1 msk maizena
1 tsk bakpulver
1,5 dl öl
0,5 pressad citron
Salt & peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i stavar. Lägg potatisstavarna på en plåt. Strö på olivolja, salt och peppar. Sätt in potatisen i mitten i ugnen. Grädda tills potatisen är gyllenbrun (känn med sticka om potatisen är klar).
Skär fisken i avlånga bitar.
Gör frityrsmeten. Blanda alla torra ingredienser till frityrsmeten. Rör ner öl och citron. Blanda med en visp så att alla klumpar försvinner. Smaksätt med salt och peppar. Låt smeten svälla en stund.
Häll upp olja i en stekpanna eller kastrull med höga kanter. Hetta upp oljan till 160 grader. Vänd fisken i mjölmix och doppa sedan i frityrsmeten. Lägg försiktigt ner fiskbitarna i oljan och fritera tills de är gyllenbruna i ca 5-7 minuter.
Servera med pommes frites och majonäs!
In english:
Yesterday my husband and I cooked a delicious dinner. We ate fish and chips! Here is a recipe for the batter and how to do it.
Ingrediens:
Fish
Potato
Oil
Batter
Mayonnaise
Batter:
150 ml gluten flour mix
1 tbsp cornstarch
1 tsp baking powder
150 ml beer
1/2 lemon
Salt & pepper
How to do this:
Preheat the oven to 225 degrees. Cut the potatoes into smal sticks. Put the potato sticks on a plate. Sprinkle with olive oil, salt and pepper. Place the plate in the middle of the oven. Bake until the potatoes golden brown.
Cut the fish into small pieces.
Make the batter. Mix all the dry ingredients for the batter. Add beer and lemon. Mix with a beater so that the lumps disappear. Season with salt and pepper. Let the batter swell for a while.
Pour the oil in a frying pan or a sauce pan with high edges. Heat the oil to 160 degrees. Cover the fish with flour mix and then dip in the batter. Gently lay the fish in the oil and fry until the fish are golden brown (about 5-7 minutes).
Serve with french fries and mayonnaise!