Glutenfri chokladig sockerkaka

Igår bakade jag min första sockerkaka. Jag fick tips om ett super bra recept men jag har ändrat det en hel del. Jag har egentligen inte ätit sockerkaka sen jag var liten, då gillade jag ingenting så det räknas nästan inte (hehe). Så det känns som att jag har smakat sockerkaka för första gången i mitt liv. Fast det har jag ju inte. Men den var verkligen god och saftig. Jag menar, lyssna bara… glutenfri sockerkaka med chokladbitar i, toppad med chokladganace och valnötter. Man bah MMM…

Sockerkaka:
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg
250 g vanilj kvarg kesella
5 dl glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver
100-200 g hackad choklad

Chokladganache:
200 g choklad
Ovispad grädde
1-2 msk smör

Topping:
Krossade valnötter

 

IMG_4428


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker. Tillsätt äggen, ett i taget! Rör i kvarg. Blanda mjölmix och bakpulver i en annan bunke och vänd försiktigt ner det i smeten. Hacka chokladen i bitar och rör ner den i smeten. Ta fram en sockerkaksform och smöra och bröa den. Häll i smeten i formen och grädda  i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter. Känn med sticka, den ska vara helt torr. Låt kakan svalan innan du vänder på den.

Medan sockerkakan svalnar kan man passa på att göra chokladganachen. Smält chokladen i en kastrull på väldigt låg värme. Rör hela tiden så att chokladen inte bränns. Tillsätt lite grädde när chokladen är helt smält. Man får känna själv hur mycket grädde man vill ha. Ju mer grädde desto tunnare och ju mindre desto tjockare. Ni förstår. När du är nöjd med tjockleken på ganachen tillsätter du smöret. Låt ganachen svalna en stund innan du häller den över kakan. Ett tips när du häller ganachen över kakan är att använda en sked och hälla lite i taget. Då kan man enkelt styra hyr mycket man vill att chokladen ska rinna över kanten. Toppa till sist sockerkakan med krossade valnötter. MUMS!

 

IMG_4419