Glutenfri butterkaka med saffran – fylld med mandelmassa, choklad, apelsin och vaniljkräm

Nej men alltså det var är himlen! Utan att överdriva kan jag säga att det här var sååå gott. Jag har inte skapat det här receptet själv utan jag har tittat på Roy Fares recept och gjort om det till glutenfritt. Den blev så saftig och den håller sig så i flera dagar i påse. Det här blir garanterat julens godaste bakelse. 

Receptet ger 2 butterkakor i springform eller 1 butterkaka i ungsform 20×30

Fyllning:
300 g mandelmassa
200 g rumstempererat smör
0,5 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
mjölkchoklad
apelsin 

Kakdeg:
5 dl mjölk
1 g saffran
30 g jäst
2 dl strösocker
8 dl Sempers glutenfria mjölmix

Tillsätt i kakdegen:
150 g rumstempererat smör
1 tsk salt
7 dl Sempers glutenfria mjölmix 

Vaniljkräm:
Jag använde färdig marsansås
men man kan självklart göra egen
vaniljkräm också. 

Fyllning:
1. Mixa mandelmassan i en matberedare. 

2. Häll i smör, sirap och vaniljsocker och mixa till en jämn smet. (Man kan tillsätta lite vatten om det blir för tjock)

Vaniljkräm:
Gör marsansåsen enligt instruktioner på förpackningen. 

Kakdeg:
1. Värm upp mjölken tillsammans med saffran. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om till jästen löst upp sig. 

2. Häll i strösockret och 8 dl av den glutenfria mjölmixen. Kör i en köksassistent ca 5-10 minuter på låg hastighet. Täck med en duk och låt vila i 20 minuter.

3. Tillsätt smör, salt och glutenfri mjölmix i degen och kör på medelhastighet tills degen är jämn och fin. Låt gärna köksmaskinen knåda degen en stund. 

4. Smörj den ugnsform du ska använda och lägg bakplåtspapper i botten och på sidorna. 

5. Kavla ut degen på ett mjölat bord. Kavla ut tills degen är ca 3 mm tjock. 

6. Bred på mandelfyllningen, riv mjölkchoklad och apelsinzest över kakan. Rulla ihop till en rulle. Använd degskrapa för att degen inte ska fastna. 

7. Dela degen i bitar och lägg med den skurna sidan uppåt. Täck med en duk och låt jäsa 60-80 minuter. 

8. Sätt ugnen på 180 grader. Pensla kakorna med ägg och spritsa marsansås i mitten på varje bulle. Strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna.