Att baka glutenfritt är inte alltid det lättaste. Så här kommer lite tips för glutenfri bakning...
- Glutenfria mjölmixer packas lättare samman, vilket betyder att du måste vara extra noggrann när du mäter upp dem.
- Om man använder en grov mjölmix får man ett relativt kompakt bröd.
- Var noga med doseringen. Ta till vana att alltid väga mixen istället för att mäta.
- Om du använder mått, skaka aldrig måttet.
- Häll lite socker eller baksirap i degen så underlättar du jäsningen.
- Tänk på att redningar till soppor och såser ofta innehåller gluten.
- Låt alltid degen jäsa lite längre än det står i receptet när du bakar bröd, så blir det mycket luftigare.
- Använd inte mer mjöl än nödvändigt.
- Glutenfritt bröd håller bäst om det förvaras i frysen.
- En glutenfri deg kan vara väldigt kladdig och svår att hantera. Använd plasthandskar och olja när du bakar ut degen så fastnar den inte på händerna.
- Man kan även spritsa ut degen för att slippa kladd.