Vegansk och glutenfri butterkaka

 
Igår bakade jag en vegansk och glutenfri butterkaka! Jag har aldrig bakat veganskt förut men det blev verkligen hur gott som helst. Den var saftig och fluffig med en liten smak av banan. Den passade perfekt till dagens fika. Jag kan verkligen rekommendera denna. SÅ GOD!

Ingredienser:
25 g jäst
2,5 dl soyamjölk
1 msk fiberhusk
75 g rumsvarmt mjölkfritt smör
0,5 dl sirap
0,25 dl strösocker
0,25 tsk salt
1 tsk kardemumma
En halv mosad banan
ca 6 dl gluten och mjölkfri mjölmix (sempers finmix)

Fyllning 1:
75 g rumsvarmt mjölkfritt smör
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk malen kanel

Fyllning 2 (vaniljkräm):
1,5 dl soyamjölk
1 msk maizena
1 tsk vaniljsocker
1 msk socker
1 msk mjölkfritt smör
En nypa salt

Glasyr:
Florsocker
Vatten

Gör så här:
1. Värm soyamjölken till 37 grader och smula i jästen så att den löses upp i mjölken.
2. Rör ner fiberhusk och låt smeten svälla i 10 minuter.
3. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en deg. Obs! Spara lite av mjölet till utbakning.
4. Arbeta degen i en hushållsassistent med degkrokar i ca 10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
5. Häll ut degen på ett mjölat bord och arbeta in resten av mjölmixen så att den går att arbeta med. Kavla ut till en rektangulär platta.
6. Rör ihop alla ingredienser i fyllning 1 och bred på degen.
7. Rulla ihop plattan från långsidan och skär i 12 bitar.
8. Smörj en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) och placera bitarna i med snittytan upp. De får inte stå för tätt eftersom de behöver utrymme att jäsa.
9. Låt jäsa under bakduk i ca 40-60 minuter.
10. Sätt ugnen på 200 grader.
11. Rör ihop fyllning 2 medan du väntar på att bullarna ska jäsa klart. Börja med att röra ihop mjölk och maizena och låt det sjuda under omrörning tills du fått en tjock kräm.
12. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner resten av ingredienserna.
13. Spritsa ner en klick vaniljkräm i mitten av varje bulle och mellan bullarna om man vill.
14. Pensla bullarna med lite vatten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-35 minuter. Låt kakan svalna.
15. Gör glasyren medan kakan svalnar. Blanda vatten och florsocker. Vispa med elvisp tills smeten blir tjock och seg. Använd sprits och tyll med litet hål. Spritsa över kakan och låt glasyren stelna i kylen.