Scroll down for english

 

I veckan fick jag en beställning till ett kalas. Jag har bakat en hel del olika bakverk i veckan och ett av dom är dessa goda vaniljcupcakes. Alltså vanilj, det kan ju inte bli fel. Jag älskar vanilj! Dessa minicupcakes är goda, enkla, saftiga och söta. Gott!

Receptet ger ca 30 st små cupcakes.

Cupcakes: 
125 g rumstemererat smör
180 g strösocker
2 ägg
240 g glutenfri mjölmix
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1,5 dl vispgrädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smör och socker. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda väl innan du tillsätter nästa. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och vänd ner dem i smeten växelvis med grädden. Klicka ut smeten i formar upp till ungefär hälften. Grädda i mitten i ugnen i ca 10 minuter. Här behöver man ha lite koll mot slutet. Låt cupcakesen svalna.

IMG_2770

Marängsmörkräm:
120 g äggvitor (ca 4 st ägg)
170 g strösocker
250 g rumstempererat smör
1 tsk vaniljpulver
1 tsk vanilj extrakt

Gör så här:
Blanda äggvitor och strösocker i en skål. Använd gärna den skålen som tillhör hushållsassistenten om du använder en sådan. Torka ur skålen och vispen med lite citronsaft för att få bort fett, om det finns några spår av det. Sätt skålen över ett vattenbad och värm upp till 64 grader. Rör hela tiden.
Flytta sedan skålen till hushållsassistenten och börja vispa med vispen. Vispa smeten tills den är tjock och sval. (Det tar ca 10-15 minuter). Man kan också, om man vill, använda en vanlig elvisp men det är bekvämare men en hushållsassistent som gör jobbet åt dig.
Byt till maskinens flatblandare och tillsätt smöret. Kör maskinen på lägsta varv. När blandningen är slät, fin och tjock (påminner om majonnäs) är det tid att öka upp farten och vispa krämen till en luftig kräm. Om krämen är för lös så kan man ställa in den i kylen 15-20 minuter och sedan vispa om den.
Tillsätt nu vaniljen. Kör maskinen på lägsta varv igen och öka sedan eftersom.
Fyll en spritspåse med marängsmörkräm och spritsa över varje cupcake. Strö över lite strössel och toppa med någon snygg dekoration.

IMG_2760

IMG_2743
In english:

 

This week, I was asked to bake to a birthday party. I’ve baked a lot of pastries week, including these yummy vanilla cupcakes. I love vanilla! These mini cupcakes is sweet, simple, juicy and pretty. Yum!

The recipe makes 30 small cupcakes.

Cupcakes:
125 g softened butter
180 g sugar
2 eggs
240 g gluten-free flour mix
2 tsp baking powder
3 tsp vanilla suger
150 ml whipping cream

How to do this:
Preheat the oven to 200 degrees. Stir together butter and sugar. Add one egg at a time. Mix well before adding the next one. Mix all the dry ingredients in a separate bowl and fold them into the batter together with the whipping cream. Divide the batter into small molds. Bake in middle of the oven for about 10 minutes. You need to keep an eye on the cupcakes the last minutes. Let the cupcakes cool before you decorate them.

Swiss meringue buttercream:
120 g egg whites (about 4 eggs)
170 g sugar
250 g softened butter
1 tsp vanilla powder
1 tsp vanilla extract

How to do this:
Put the egg whites and the sugar in a bowl. Use a heat proof bowl and place it over a water bath. Heat to 64 degrees. Stir constantly!
Remove from the heat och start whisk until it gets thick and cool. It takes about 10-15 minutes.
Add the butter and whisk slowly. When the mixture is smooth, fine and thick (similar to mayonnaise) it’s time to speed up and whisk the mixture to a fluffy cream. If the cream is too loose, you can put it in the fridge for 15-20 minutes and then whisk it again.
Now add the vanilla. Whisk slowly again, and speed upp after a while.
Place some swiss meringue buttercream on top of each cupcake and decorate with some sprinkles. Yum!

IMG_2774

IMG_2758

IMG_2742