Glutenfri butterkaka

Scroll down for english

 

För några dagar sedan bakade jag en helt underbart god butterkaka. Det var första gången jag åt en butterkaka och jag vet att det inte var sista gången jag gjorde heller. Receptet fick jag från Anneli Andersson och hennes fina blogg. Receptet finns även där. Hennes blogg hittar ni här.

Receptet ger 1 butterkaka

Ingredienser:
25 g jäst
2,5 dl mjölk
1 msk fiberhusk
75 g rumsvarmt smör
0,5 dl sirap
0,25 dl strösocker
0,25 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 uppvispat ägg
ca 6 dl glutenfri mjölmix

IMG_2875

Fyllning 1: 
75 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk malen kanel

Fyllning 2:
Marsansås

Glasyr:
1 äggvita
4 dl florsocker

IMG_2856

IMG_2864

Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader och smula i jästen så att den löses upp i mjölken.
Rör ner fiberhusk och låt smeten svälla i 10 minuter.
Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en deg. Obs! Spara lite av mjölet till utbakning.
Arbeta degen i en hushållsassistent med degkrokar i ca 10 minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Häll ut degen på ett mjölat bord och arbeta in resten av mjölmixen så att den går att arbeta med. Kavla ut till en rektangulär platta.
Rör ihop alla ingredienser i fyllning 1 och bred på degen.
Rulla ihop plattan från långsidan och skär i 12 bitar.
Smörj en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) och placera bitarna i med snittytan upp. De får inte stå för tätt eftersom de behöver utrymme att jäsa.
Låt jäsa under bakduk i ca 40-60 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop marsansåsen enligt beskrivningen på paketet.
Spritsa ner en klick marsansås i mitten av varje bulle och mellan bullarna om man vill.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-35 minuter. Låt kakan svalna.
Gör glasyren medan kakan svalnar.
Blanda äggvita och florsocker.
Vispa med elvisp tills smeten blir tjock och seg. Använd sprits och tyll med litet hål.
Spritsa över kakan och låt glasyren stelna i kylen.

IMG_2873

In english:

A few days ago I baked a truly wonderful good gluten free butter cake. It was the first time I ate a butter cake, and I know for sure it wasn’t the last time I did. I got the recipe from Anneli Andersson and her lovely blog. The recipe is also available there. Her blog can be found here.

The recipe makes 1 butter cake

Ingredients:
25 g yeast
250 ml milk
1 tbs fiberhusk
75 g varm butter
50 ml syrup
25 ml sugar
25 tsp salt
1 tsp cardamom
1 beaten egg
about 600 ml gluten-free flour mix

Filling 1:
75 g varm butter
50 ml sugar
1 tsp vanilla sugar
1 tbs ground cinnamon

Filling 2:
Bought vanilla cream

Sugar glaze:
1 egg white
400 ml powdered sugar

How to do this:
Warm up the milk to 37 degrees and add the yeast so that it mixes with the milk.
Add the fiberhusk and let the batter swell for 10 minutes.
Add all the remaining ingredients and mix into a dough. Save some of the flour for when to bake the dough.
Work the dough in a kitchen aid for about 10 minutes.
Let the dough rise for about 40 minutes.
Put the dough on a floured board and add the rest of the flour mixture. Roll out into a rectangular plate.
Mix all the ingredients in filling 1 and spread on top of the doughplate.
Roll up the plate from the long side and cut into 12 pieces.
Grease a form having detachable edge (about 24 cm in diameter) and place the pieces with the cut side up. They couldn’t be too tight as they need space to ferment.
Let it rise for about 40-60 minutes.
Preheat the oven to 200 degrees.
Whisk together the vanilla cream as described on the package.
Pipe down a dollop of vanilla cream in the center of each bun and between the buns if you want to.
Brush the cake with a beaten egg and bake in the lower part of the oven for about 25-35 minutes. Let the cake cool.
Make the sugar glaze while the cake cools.
Mix the egg white and the powdered sugar.
Beat with a electric mixer until the mixture becomes thick.
Pipe over the cake and let the glaze harden in the fridge. Done!

IMG_2878

IMG_2874