Förra veckans brödbak slutade med sjukt goda hönökakor. Jag minns fortfarande när min mamma berättade för mig, 6 år, att jag inte längre kunde äta hönökakor. Jag var helt uppriven i veckor. För lite bröd, hah! Ganska kul egentligen. Men jag älskade hönökakor, verkligen älskade. Sen kanske mitt minne av hur det smakar växt i mitt huvud, men ändå, jag minns att det var oerhört gott. Nu har jag i alla fall hittat ett super bra recept på glutenfria hönökakor. Det smakar inte exakt likadant, det kommer man nog aldrig att kunna få till. Men ändå väldigt likt och väldigt goda. Det är kanske det fluffigaste bröd jag bakat, och kanske godaste. Rekommenderas stark till er som gillar vitt och sött bröd. Det bröd som inte äts direkt MÅSTE frysas in, jag lämnade några framme som jag tänkt äta samma dag. Men när jag, samma kväll, skulle äta dom var dem redan hopsjunkna och torra. Receptet ger 4 st kakor. MUMS!

IMG_1776

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
50 g smör
1 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
9-10 dl glutenfri mjölmix
5 dl rismjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 250°. Smula jästen i en bunke. Blanda smält smör med vattnet så att det blir fingervarmt. Häll det i samma bunke som jästen så att det löses upp. Häll lite i taget. Rör i sirap och salt. Häll sedan i rismjölet och 7 dl av mjölmixen blandad med bakpulvret. Arbeta degen (gärna i en hushållsassistent) och låt den jäsa övertäckt i 20 minuter. Tillsätt resten av mjölmixen efter jäsningen. Dela upp degen i fyra delar och lägg en bit på var sitt bakplåtspapper. Forma degen till små bollar och kavla ut till kakor som är ca 1/2-1 cm tjocka. Lägg bröden på plåtar, nagga dem och låt dom jäsa övertäckta i minst 45 minuter. Pensla till sist bröden med smält smör och grädda i ugnen i 8 minuter. Låt sedan kakorna kallna på galler under duk. OBS! Allt bröd som inte äts direkt måste frysas in. Detta är ett bröd som inte håller sig fräscht och luftigt om man låter det vara framme.

IMG_1771