Hej på er kära vänner! Tredje advent är här. Galet vad snabbt tiden går. I Fredags hade jag några vänner på besök, vi hade lite jul-fika. Jag älskar att bjuda hem vänner och bjuda på det jag bakat. I fredags bjöd jag bl.a. på glutenfria lussekatter. Detta är egentligen första året jag tycker om lussekatter. Eller saffran överhuvudtaget. Jag har aldrig tyckt om det tidigare. Men jag smakade lite olika sorter på mat för livet-mässan som var för någon vecka sedan. Jag älskade det. Och nu kan jag inte förstå hur jag inte tyckt om det tidigare. Det är ju SÅ gott! Så nu var jag tvungen att prova att baka det själv för första gången. Här är receptet jag använde. Mums!


IMG_2272

Super-mumsiga glutenfria lussekatter. Receptet ger ca 20 st bullar. Yum!

Ingredienser:
75 g smör
2 dl mjölk
1 pkt jäst (för söta degar)
2 tsk fiberhusk
1 dl kesella
1 dl strösocker
ägg
pkt saffran
1 krm salt
500 g finax glutenfria mjölmix (spara lite till utbakningen)
Russin och pärlsocker

 

Gör så här:
Smält smöret i en bunke och tillsätt mjölken. Se till att det är 37 grader. Ta fram en ny bunke och smula i jästen. Häll över lite av smörblandningen och rör tills jästen lösts upp. Häll sedan i resten av smörblandningen. Tillsätt fiberhusken och låt det svälla i 10 minuter. Tillsätt kesella, socker, ägg, salt och saffran. Rör om. Tillsätt mjölet (spara lite till utbakningen) och låt degen arbetas i en hushållsassistent i 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Fördela degen i 20 st bitar och snurra till lussekatter. Låt dom jäst ytterligare 30 minuter. Pensla försiktigt med uppvispat ägg. Tryck i russin och strö på pärlsocker. Grädda i ugnen i 250 grader i ca 5-6 minuter.

IMG_2261
IMG_2262
IMG_2252