Glutenfria hönökakor

Galet goda hönökakor! Jag minns fortfarande när min mamma berättade för mig, 6 år, att jag inte längre kunde äta hönökakor. Jag var helt uppriven i veckor. Jag älskade hönökakor, verkligen älskade. Det här är ett superbra recept på glutenfria hönökakor. Det smakar väldigt likt ”vanliga” hönökakor. Det är så fluffigt och så gott. Rekommenderas stark till er som gillar vitt och sött bröd.

Frys in direkt för att behålla saftigheten i brödet. MUMS!

Receptet ger 4 st kakor.

 

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
50 g smör
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl vit sirap
1/2 tsk salt
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
9 dl glutenfri mjölmix
4 dl rismjöl


Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Häll i smält smör och kallt vattnet.
2. Rör i sirap och salt.
3. Tillsätt fiberhusken och låt det svälla i 10 minuter.
4. Häll sedan i rismjölet, mjölmixen och bakpulvret.
5. Arbeta degen i en hushållsassistent i 10-15 minuter och låt den jäsa övertäckt i 30 minuter.
6. Dela upp degen i fyra lika stora delar och lägg en bit på var sitt bakplåtspapper. Forma degen till små bollar och kavla ut till kakor som är ca 1 cm tjocka.
7. Nagga bröden och låt dom jäsa övertäckta i minst 50-60 minuter.
8. Sätt ugnen på 250°. Pensla bröden med smält smör och grädda i ugnen i 6-8 minuter.
9. Låt kakorna kallna på galler under duk. OBS! Allt bröd som inte äts direkt måste frysas in.