Här kommer ett supergott recept på gårdagens födelsedagstårta. Riktigt bra tårtbotten! Luftig och saftig. Med en choklad-älskande familj så är det kanske inte så konstigt att den blev godkänd. Jag menar, vem älskar inte choklad!? Och dessutom oreo! Jag som haft glutenintolerans sen liten har aldrig smakat riktiga oreokakor, men de glutenfria (som egentligen heter cookie-o) är riktigt smarriga. Enjoy!

Tårtbotten:
6 ägg
3 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl potatismjöl
1 dl glutenfri mjölmix
0,5 dl kakao
glutenfria oreo-kex (cookie-o) till botten

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda bakpulver, potatismjöl, mjölmix och kakao i en bunke. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Vispa länge! Tillsätt mjölblandningen och rör om. Försiktigt. Ta fram en form (ca 24 cm i diameter) med löstagbar kant och smörj formen med smör. Klä kanterna med bakplåtspapper. Täck botten med de glutenfria kexen, cookie-o. De ska vara hela (se bilden). Häll sedan smeten försiktigt i formen. Grädda i ugnen i ca 30-40 minuter. Känn med en sticka, den skall vara helt torr. Lägg ett bakplåtspapper över tårtan efter halva tiden, så att inte tårtan bränns. Vänd tårtan upp och ner när du tagit ut den, för att få den “platt”. Låt tårtan svalna innan du skär i den. När den svalnat, skär i tre delar.

IMG_1990

Fyllning:
400 g philadelphia ost
3 dl florsocker
3-4 dl vispgrädde
6 st glutenfria oreos

Gör så här:
Blanda osten och florsockret mjukt. Vispa grädden ganska hårt och häll i ostblandningen. Rör försiktigt så att luftigheten inte försvinner. Krossa oreo-kexen smått och häll i. Blanda väl.

IMG_1955    IMG_1998

Chokladganaché:
150 g choklad
ovispad grädde
2 msk smör

Gör så här:
Smält chokladen på låg värme i en kastrull. Rör om nästan hela tiden så att chokladen inte bränns. Häll på lite grädde när chokladen är helt smält, lite i taget. Fortsätt tills du är nöjd med “tjockleken” på ganachén. Ju mer grädde desto tunnare och ju mindre desto mer trögflytande osv.. Tillsätt smöret när du är nöjd med konsistensen på ganachén. Smöret gör den glansigare. Låt det svalna lite innan du häller den på tårtan.

Montera tårtan så här:
Lägg en av de tre bottnarna (inte den med oreo-kexen) på ett tårtfat. Bred på ett rätt så tjockt lager med fyllning över hela bottnen. Lägg nu på den botten med oreo-kexen och gör samma sak. Ju mer fyllning desto bättre 😉 Lägg till sist på den sista av de tre bottnarna och bred ett lager fyllning runt hela tårtan. Börja med toppen och gå sedan neråt kanterna. Använd en tårtspatel. Låt tårtan stå i kylen och bli kall innan du häller på chokladganachén. Låt sedan tårtan stå i kylen, helst över natten så att den hinner bli saftig och god innan den ska ätas. Dekorera sedan tårtan genom att spritsa ut 6 st grädd-virvlar på chokladen. Tryck ner ett oreo-kex i varje grädd-virvel. Mums!

IMG_2003-eeedddiitttt

IMG_1992