Glutenfri körsbärs- & vaniljcheesecake med oreo botten

 

Inför midsommar finns det ju massa olika sorters bakverk som jag skulle vilja baka. Det finns så många goda frukter och bär. Men denna midsommar har jag valt att baka en glutenfri körsbärs- & vaniljcheesecake. Jag har länge velat baka en sån här cheesecake och har fått inspiration från louisespis.com. Dock har jag ändrat receptet en del och gjort en glutenfri variant.

 

IMG_3448

Botten:
260 g glutenfria oreos
100-125 g smör

Fyllning:
2 dl vispgrädde
400 g cream cheese
250 g mascarpone
100 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl finhackade körsbär
vanilj eller körsbärsessens efter smak (jag använde vanilj)
några droppar röd hushållsfärg

 

IMG_3462

IMG_3469

Gör så här:
Klä en springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Kläm fast bakplåtspappret i botten. För att få snyggast resultat, sätt plastremsor av overhead film runt formens kanter. Annars funkar bakplåtspapper också bra! Detta gör att det blir enklare att ta ut cheesecaken ur formen och den blir dessutom mycket snyggare.

Mixa oreokakorna i en matberedare så att de blir riktigt fint hackade, de ska vara små smulor. Tillsätt det smälta smöret och rör runt. Tryck ut blandningen i formen och försök trycka ut den så jämt som möjligt. Ställ in formen i kylen medan du gör resten.

Vispa grädden hårt och ställ åt sidan. Ta fram en ny bunke och rör cream cheesen och mascarponen mjuk. Använd gärna elvisp. Tillsätt socker och vaniljsocker och vispa ordentligt. Tillsätt vanilj- eller körsbärsessens och smaka av.

Rör i grädden i ostsmeten och droppa i några droppar röd hushållsfärg. Vispa upp allt tills det är tjockt och fluffigt, använd elvispen. Vänd ner de fint hackade körsbären.

Häll smeten i formen. Slå formen i bänken några gånger för att jämna ut de eventuella luftbubblor som finns. Jämna till ytan och ställ i kylen minst 6 timmar. För ett snabbare resultat, ställ in i frysen.

Lossa cheesecaken ur formen och dra försiktigt bort remsorna som sitter runt. Toppa cheesecaken med några körsbär innan servering!

 

IMG_3459

IMG_3454

IMG_3473