Scroll down for english

 

Har du aldrig smakat fransk nougat? Gör det! Det kanske blir nya favoriten på ditt jul(godis)bord. Galet gott!

Ingredienser:
200 g mandlar
150 g pistaschnötter
1 dl vatten
3 dl strösocker
1 .5 dl flytande honung
0.75 dl glukos
2 äggvitor
2 msk socker (till äggvitorna)

Gör så här:
Börja med att skålla mandlarna. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form med bakplåtspapper, ca 10×30 cm. Pudra bakplåtspappret med florsocker, det gör att nougaten inte fastnar lika lätt. Häll vatten och socker i en kastrull och värm på låg värme tills sockret löst sig. Det får absolut inte koka innan sockret löst sig, då kan sockerlagen börja sockra sig. Tillsätt honung och glykos och låt det koka under lock i 3 minuter. Lyft av locket efter 3 minuter och låt det koka upp till 148 grader. Rör inte i smeten. Se till att det inte blir mycket mer än 148 grader, då kan det karamelliseras och brännas vid. Ta fram en bunke (som tål värme) medan du väntar på sockerlagen och häll i äggvitorna. Vispa upp till maräng. Tillsätt sockret lite i taget, inte allt på en gång. Vispa sedan ner sockerlagen försiktigt i marängen och fortsätt vispa i ca 10-15 minuter. Häll nötterna i en form och sätt in dem i ugnen medan du vispar marängen. Ta ut nötterna när de är varma och fått lite färg. Vispa ner dem i marängen. Häll ut nougaten i formen och täck den med plastfolie. Låt den stå kyld i minst 12 timmar. Skär i bitar innan servering.

IMG_2303

In english

 

If you have never tasted French nougat, you must do it! It might become your new favorite christmas candy. Crazy good!

Ingredients:
200 grams almonds
150 grams pistachios
100 ml water
300 ml powdered sugar
150 ml liquid honey
75 ml glucose
2 egg whites
2 tbs sugar (for whites)

How to do this:
Begin to scald the almonds. Preheat the oven to 350°F. Put a baking sheet in a mold, about 10×30 cm. Sprinkle the baking sheet with icing sugar, it makes the nougat easy to remove. Pour the water and the sugar in a saucepan and heat over low heat until the sugar has dissolved. It’ important that it doesn’t boil before the sugar has dissolved. Add the honey and the glucose and cook, covered, for 3 minutes. Lift the lid after 3 minutes and let it boil up to 300°F. Do not touch the batter. Make sure it doesn’t get much more than 300°F, then it might caramelize and get burn. Prepare a bowl (heat resistant) while you wait for the syrup and pour in the egg whites. Whip up the meringue. Add the sugar a little at a time, not all at once. Whisk down the syrup gently into the meringue and continue whisking for about 10-15 minutes. Pour the nuts in a mold and put them in the oven while you whisk the meringue. Remove the nuts when they are hot and lightly browned. Pour them into the meringue. Pour the nougat into the mold and cover it with plastic wrap. Let it stand refrigerated for at least 12 hours. Cut into pieces before serving.

IMG_2307