Här kommer ett kanonrecept på tårta, som också blev dagens födelsedagstårta. Mastig och supergod. Receptet på chokladtårtan, eller “Devil’s food chocolate cake” som den heter, är taget från Leila.

Tårtbottnar:
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl sirap
200 g smör
4 ägg
3 dl mjölk
5 dl vetemjöl (som jag bytte ut mot sempers glutenfria finmix, samma mängd)
1 1/2 dl kakao
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
En nypa salt
200 g mörk choklad

Gör så här:
Sätt ugnen på 180°. Vispa socker, smör och sirap krämigt. Separera äggen och rör ner gulorna i smeten, spara äggvitorna till senare. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kakao, ingefära och salt. Vänd försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i äggsmeten för hand. Smält chokladen i ett vattenbad och häll försiktigt i den i smeten. Vispa vitorna till ett skum och vänd i dom i smeten. Fördela smeten över tre smörade teflonkakformar med löstagbar botten. Baka i mitten i ugnen i ca 15 minuter.

Choklad glasyr:
3 dl vispgrädde
250 g mörk choklad 70%
1 tsk smör

Gör så här:
Koka upp grädden och tag av den från plattan. Hacka chokladen och rör ner den och smör i grädden. Lägg första tårtbotten upp och ner och bred över lite choklad glasyr och lägg på nästan botten. Även den ska läggas upp och ner. Upprepa proceduren och täck topplagret med glasyr. Bred glasyr runt kanten på kakan så att den täcks. Dekorera sedan tårtan som du vill.

chokaldtårta2