Scroll down for english

 

Glutenfria våriga cake pops! Perfekt till alla sorters kalas. Något som uppskattas av både vuxna och barn.

Kladdkaka:
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2-3 msk kakao
2,5 – 3 dl glutenfri mjölmix (semper)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt vaniljsocker, kakao och mjöl. Blanda till en jämn smet. Tillsätt till sist det smälta smöret och rör om. Häll smeten i en form och grädda i ugnen i ca 15-20 minuter. (Baka kakan längre än normalt när du ska göra cake pops. Kakan ska inte vara för kladdig eftersom att den ska blandas med philadelphiaost). Låt kladdkakan svalna.

IMG_2754

Cake pops:
Kladdkaka
Philadelphiaost
Vit choklad
Färg & strössel
Pinnar

Gör så här:
Smula sönder kladdkakan till mindre bitar. Lägg bitarna i en matberedare och mixa till smulor. Blanda i lite philadelphiaost, men bara så mycket så att det precis går att rulla till små bollar. Det ska inte vara för lös smet, då kommer bollarna att ramla av pinnarna. När du har fått en bra konsistens på smeten rullar du till små runda bollar (inte större än en 5-krona). Lägg in bollarna i kylen en stund så att de stelnar lite.
Smält lite av chokladen över ett vattenbad. Doppa änden på pinnen i chokladen och tryck in i bollen. Gör likadant med alla. Detta gör man för att cake popsen inte ska ramla av pinnen utan sitta kvar. Ställ in i kylen igen så att chokladen stelnar.
Smält nu resten av chokladen över ett vattenbad och färga i en färg, eller låt den vara som den är. Doppa cake popsen i chokladen (man kan behöva hjälpa till med en sked för att få choklad överallt). Låt chokladen rinna av ordentligt. Toppa sedan med ett fint strössel.
Ställ cake popsen i frigolit eller oasis så kan de torka snyggt utan att de förstör varandra. Mmm!

IMG_2751

IMG_2757

In english:
Gluten-free cake pops! Perfect for all kinds of celebrations. Cake pops is appreciated by both adults and children. They are fun and easy to make.
Chocolate cake:
100 g butter
2 eggs
300 ml sugar
1 tbps vanilla sugar
2-3 tbsp cocoa powder
250 – 300 ml gluten-free flour mix (semper)

How to do this:
Preheat the oven to 175 degrees. Melt the butter. Beat the eggs and the sugar until it’s white and fluffy. Add the vanilla sugar, the cocoa powder and the flour mix. Mix until it’s smooth. Finally add the melted butter and stir. Pour the batter into a mold and bake in the oven for about 15-20 minutes. (Bake the cake for a little bit longer than normally when you make cake pops. The cake shouldn’t be too sticky because it’s going to be mixed with cream cheese). Let the cake cool.

Cake Pops:
Chocolate cake
Cream cheese
White chocolate
Color & sprinkles
Sticks

How to do this:
Crumble the cake into small pieces. Put the pieces in a food processor and blend until it becomes crumbs. Add a little cream cheese, but only a little bit so that it can be rolled into small balls. If the batter is too loose the balls are gonna fall off the sticks. Once you’ve got a batter that you’re happy with, roll into small round balls (not bigger than a Swedish 5-crown). Place the balls in the fridge for a while so they stiffen a little.
Melt a bit of chocolate over a water bath. Dip the end of the stick into the chocolate and push into the ball. Do the same with everyone. Put them in the fridge again so that the chocolate stiffen.
Melt the rest of the chocolate over a water bath and color it with a color if you want to, or leave it as it is. Dip the cake pops in the chocolate (you may need to help with a spoon to get chocolate everywhere). Allow the chocolate to drain well. Top with fine sprinkles.
Set the cake pops in styrofoam or floral foam so they can dry nicely without destroying each other. Mmm!

IMG_2746

IMG_2753